Iskanje
Društvo Pihalni Orkester
Železarjev Ravne
Gledališka Pot 3
2390 Ravne na Koroškem
Slovenija
E-mail: info@orkester-ravne.com
Telefon: 040 559 432
Facebook

Božično-Novoletni koncert Pihalnega orkestra železarjev Ravne

»Vrsto let se srečujemo na koncertu, ki z zanosom, ponosom in ob prazničnem vzdušju napolni dvorano do zadnjega sedeža in še več. 28 let si  25. december skupaj naredimo čarobnega in ja, ko nas kdo vpraša, kje bomo 25. zvečer, rečemo – ja, na  božično novoletnem koncertu naše 'pleh bande'.«

 

Pihalni orkester železarjev Ravne je orkester, ki se lahko pohvali, da že dolga leta zapovrstjo očara tako množico Ravenčanov, Korošcev kot tudi drugih ljudi, ki prihajajo v športno dvorano pri OŠ Prežihovega Voranca na tradicionalni koncert. Orkester ima zelo bogato preteklost, pohvali pa se lahko tudi s sedanjimi dosežki na področju glasbenih tekmovanj tako na domačih kot na tujih tleh. Pohvali pa se lahko tudi s tradicionalnim večernim koncertom, ki ga na božični dan v športni dvorani OŠ Prežihovega Voranca prireja že vrsto let zapored. Z njim v svet glasbe popelje ogromno množico zvestih poslušalcev ter razveseljuje in očara sleherno leto zapored, tako s svojim igranjem kot s posebnimi gosti, ki jih povabi, da popestrijo božični večer. Tudi letos so nam polepšali praznike. Pripravili so  pester glasbeni program, ki je zadovoljil tako starejše kot mlajše obiskovalce.

 

V uvodu smo slišali medley treh znanih skladb, Always look on the bright side of Life, Over the Rainbow in What a Wonderful World, ki jih je v malo drugačno obliko združil član orkestra Miha Ferk.

 

 

»Vedno glejmo svet s svetle plati. Vedno iščimo dobro. V ljudeh, v stvareh, v življenju. Ker svet je lep! In včasih pač moramo pogledati čez mavrico, da vidimo sonce. Leto se poslavlja, ni bilo lahko. Četudi smo se nadejali boljšega … A vse se enkrat konča. In tudi to se bo. Gremo skozi vse z glasbo, ker pomaga. Dobrodošli v živo na božično novoletnem koncertu Pihalnega orkestra železarjev Ravne!« so bile uvodne besede moderatorke Špele Šavc, ki je kar v začetku predstavila nove člane našega orkestra.  In povedala še: »… kot ste obiskovalci lahko opazili, so naši glasbeniki na novo oblečeni …« Uniforme, ki jih nosijo in se z barvami ter motivi vračajo nazaj k prvim, je oblikovala modna oblikovalka – Korošica Sara Valenci, sešili pa so jih v  Krojaštvu Rožman.

 

Z glasbo, pravijo, se da premagati strah. Z glasbo se spomini ohranijo in z glasbo se čas ozaljša! Tudi ta božični večer je bil preprosto še lepši zaradi božično novoletnega koncerta Pihalnega orkestra železarjev Ravne na čelu z dirigentom Gregorjem Kovačičem.

 

Občinstvo in nastopajoče na božično-novoletnem koncertu je pozdravil župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen, ki je med drugim vsem zbranim na koncertu zaželel miren in srečen božič ter lepo praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti.

 

Kakorkoli, nocoj so nas božale glasba in zgodbe, ki so zavite v njej. Pihalni orkester železarjev Ravne je tudi to leto skozi številne vaje pripravil še enega v vrsti nepozabnih koncertov.

 

Prisluhnili smo izjemno mogočnim, a hkrati čutnim skladbam, kjer se je predstavila najglasnejša in za mnoge najbolj privlačna, zanimiva in udarna v pihalnem orkestru - sekcija tolkal. Zazveneli so timpani (ali pavke), veliki boben, mali bobenček, tenorski boben, timbali, kongi, tamburin, zvonovi, činela a due, viseča činela, triangel, ksilofon, zvončki, gong, vibrafon, klaves, kastanjete, kraguljčki, bič, wood block, temple block, ... v zasedbi 8 tolkalcev je naš dirigent prav za to, ko ne »ružijo« vedno vsi, napisal skladbo pod imenom Steel Drums. Kot železni tolkalci so se nam predstavili: Blaž Satler, Martin Cifer, Drago Sterkuš, Aljaž Krivograd, Tijan Paškvan, Tine Rožen, Jan Kuhelnik in Vito Cifer.

 

 

Solist večera je bil še eden v vrsti izvrstnih koroških trobentačev Lenart Zih, ki je osnovno glasbeno šolanje opravil  doma na Ravnah, nadaljeval v Mariboru, kasneje na akademiji za glasbo v Ljubljani, sedaj pa študira na znameniti Amsterdamski akademiji za glasbo.

 

V skladbi El Quijote je skladatelj zelo premišljeno in decentno kot solista postavil pripovedovalca, ki pa zgolj orisuje Cervanesovo zgodbo, z glasbo pa pričara vdušje dogodivščin Don Kihota in Sancha Panse. Vlogo pripovedovalca je na koncertu prevzel član orkestra Gašper Kušej.

 

V svet Viktorja Navorskega nas je popeljal še en mladi koroški, ravenski glasbenik Jaš Završnik, ki je glasbeno pot začel tukaj, na Ravnah, zdaj pa  jo nadaljuje na velenjski srednji šoli.

 

Predvsem pa je božični večer minil v dobri družbi, izbranih ritmih in obljubi na ponovno snidenje čez leto dni. In se po stari navadi zaključil ob zvokih Gruberjeve Svete noči in s skladbo Johanna Straussa - Radetzky March.

 

vir: ravne.si